Home DomOwoce dla zdrowia, które warto mieć w zasięgu ręki
Owoce dla zdrowia, które warto mieć w zasięgu ręki

Owoce dla zdrowia, które warto mieć w zasięgu ręki

Owoce to prawdziwa bomba witaminowa, która niezwykle pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Zawierają szereg cennych witamin i minerałów, dlatego też nie powinno zabraknąć ich w naszej codziennej diecie. Jakie jednak owoce dla zdrowia powinniśmy mieć w zasięgu naszej ręki?

Owoce dla zdrowia

W sklepach i na targowiskach możemy znaleźć całą gamę przeróżnych owoców, które na dobre powinny zagościć w naszym jadłospisie. Jeśli chodzi jednak o owoce dla zdrowia, które warto mieć w zasięgu ręki, to należy wymienić w szczególności:

  • kiwi,
  • morele,
  • grejpfruty,
  • jagody acai.

Kiwi

Owoce dla zdrowia kiwi
Źródło: Pexels.com

Kiwi to prawdziwa skarbnica witaminy C, która okazuje się niezastąpiona podczas przeziębienia i grypy. Zjedzenie już jednego dużego kiwi pomaga pokryć dzienne zapotrzebowanie na wspomnianą witaminę. Kiwi to niskokaloryczny owoc, który wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga oczyścić nasz organizm z toksycznych substancji. Z uwagi na zawartość błonnika reguluje ponadto pracę jelit, a także zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu we krwi.

Morele

Owoce dla zdrowia morele
Źródło: Pexels.com

Właściwości moreli w trosce o nasze zdrowie są nieocenione. Owoc ten dostarcza naszemu organizmowi sporą dawkę witamin z grupy B, a także witaminy C i A oraz garbniki, pektyny i flawonoidy. Jeśli chodzi natomiast o właściwości moreli, to pomagają one poprawić trawienie, a także zapobiegają wystąpieniu anemii. Bardzo cenne dla naszego zdrowia są również właściwości moreli suszonych, które działają zasadotwórczo na nasz organizm, dlatego też sprawdzają się idealnie po treningu, ponieważ przywracają równowagę kwasowo-zasadotwórczą w naszym organizmie. Morele bogate są ponadto w beta-karoten, czyli bardzo silny przeciwutleniacz, który pomaga ochronić nas przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników. Więcej o właściwościach moreli przeczytasz w innym naszym artykule na http://www.kontemplacja.pl/wlasciwosci-moreli-dlaczego-warto-je-jesc.

Grejpfrut

Owoce dla zdrowia grejpfrut
Źródło: Pexels.com

Grejpfrut to bogate źródło witaminy C, która pomaga wzmocnić naszą odporność. Z uwagi na niską kaloryczność oraz niewielką ilość cukru wspomaga nie tylko proces trawienia, ale również spalania tłuszczów. W diecie odchudzającej jest więc niezastąpiony. Jeśli chodzi natomiast o pozostałe właściwości tego owocu, to warto wspomnieć również o tym, że hamuje rozwój komórek nowotworowych, obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi, a także wspomaga pracę naszego układu krążenia. Warto przygotowywać z niego przepyszne soki, a także różnego rodzaju sałatki.

Jagody acai

Owoce dla zdrowia jagody acai
Źródło: Pexels.com

Jagody acai to skarbnica wielu cennych dla naszego zdrowia witamin oraz minerałów. Na całym świecie cenione są przede wszystkim za swoje właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwutleniające. Nie mają zbyt wielu kalorii, a także mają dosyć niski indeks glikemiczny, dlatego też z powodzeniem mogą być spożywane zarówno przez cukrzyków, jak i osoby dbające o linię. Regularne spożycie wspomnianych jagód z pewnością doda nam energii, zwalczy stres, zahamuje łaknienie, a także poprawi ogólną wydolność naszego organizmu, oczyszczając go przy okazji ze zbędnych produktów przemiany materii i toksyn, ułatwiając tym samym proces trawienia (jagody sprawdzają się idealnie przy zaparciach).

Limonka

Owoce dla zdrowia limonka
Źródło: Pexels.com

Limonka to przyrodnia siostra cytryny, jednak w odróżnieniu od niej ma zieloną skórę, znacznie mniejszy rozmiar, a także nieco bardziej kwaskowaty smak. Z tego też względu podczas przygotowywania potraw sięgając po limonkę, zamiast po cytrynę należy pamiętać o tym, aby nie dodawać jej w zbyt dużych ilościach. Jeśli chodzi natomiast o zawartość składników odżywczych, to w limonce można znaleźć oczywiście witaminę C, jednak bogata ona jest również w witaminę A, witaminy z grupy B, potas oraz fosfor. W jaki jednak sposób można wykorzystać w kuchni limonkę? Owoc ten nadaje się idealnie jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, dressingów, sosów oraz marynat, jednak z powodzeniem limonkę można również wykorzystać podczas przygotowywania przepysznych kremów do ciast i tortów. Innym bardzo ciekawym zastosowaniem limonki może być dodanie jej do niegazowanej wody mineralnej razem z kilkoma listami świeżej mięty. Taki napój idealnie sprawdza się latem podczas upałów, ponieważ pomaga ugasić pragnienie.

Artykuł napisała:
Katarzyna – copywriter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.